Menu Sluiten

Heftrucks


Heftrucks

Informatie over heftrucks en vorkheftrucks

Een vorkheftruck, ook bekend als vorklift of heftruck, is een door middel van een elektromotor of een verbrandingsmotor aangedreven transportmiddel, hoofdzakelijk voor het vervoer van goederen die op een pallet staan, bijvoorbeeld in een magazijn of op een bedrijfsterrein.

Voor het gebruik in het magazijn zijn vorkheftrucks met elektrische aandrijving het beste geschikt. Voor laden en lossen zijn er grotere vorkheftrucks, tot 18 ton, die 10 ton kunnen tillen.

Heftrucks zijn uitgerust met elektromotoren of met verbrandingsmotoren.

Heftrucks en vorkheftrucks worden bijna uitsluitend gebruikt in magazijnen en bij bouwprojecten. Er zijn verschillende soorten vorkheftrucks, zoals elektrische heftrucks, heftrucks op benzine, heftrucks die rijden op gas en hydraulische vorkheftrucks.

Elektrische vorkheftrucks zijn populairder omdat ze stiller zijn en minder benzine verbruiken dan andere soorten vorkheftrucks.

Er zijn echter verschillende veiligheidsproblemen met elektrische vorkheftrucks, vooral dat ze gevoelig zijn voor overbelasting en de neiging hebben om door oudere bedrading heen te branden. Dit maakt ze onveilig voor bepaalde toepassingen en levert een ernstig veiligheidsrisico op.

Heftrucks zijn krachtigste machines voor industriele en logistieke bedrijven.

Of het nu gaat om het verplaatsen van zware ladingen in een magazijn of op het bouwterrein, heftrucks kunnen veilig objecten tillen die mensen niet dragen kunnen, waardoor ze onmisbaar zijn op elke werkplaats.

De vorkheftrucks die zijn voorzien van een verbrandingsmotor, hebben een dieselmotor of een lpg-motor. In België gebruikt men veelal diesel, in Nederland en Frankrijk is lpg veel couranter.

Benzinemotoren worden bijna niet meer aangewend vanwege de hoge brandstofkosten. In bedrijfshallen mogen vanwege de schadelijke uitstoot geen machines met dieselmotoren worden toegepast, maar wel met lpg-motoren.

De energie van vorkheftrucks die met een elektromotor zijn uitgerust wordt in een tractiebatterij opgeslagen, die tevens als contragewicht dient. De accu van een gemiddelde heftruck weegt zo´n 1500 kg, ze hebben dus in tegenstelling tot vorkheftrucks met verbrandingsmotor, een kleiner contragewicht nodig.

Vorkheftrucks die op benzine rijden zijn zuiniger dan hun elektrische tegenhangers, en worden daarom vaker gebruikt in magazijnen en andere plaatsen waar brandstof een probleem is.

Een vorkheftruck op gas heeft een mondstuk dat aan een gastank wordt bevestigd. De bestuurder pompt het gas door het mondstuk, waardoor de vorken omhoog gaan en de bak omhoog komt.

De vorkheftruck trekt de bak vervolgens omhoog naar de plaats waar hij nodig is, maar stopt onmiddellijk als het mondstuk afslaat vanwege potentieel gevaar voor de bestuurder en degenen om hem heen. Zowel elektrische heftrucks als heftrucks op gas zijn gevoelig voor het zogenaamde schoorsteeneffect, waarbij de uitlaat van een gasvorkheftruck stofdeeltjes in de lucht kan doen opstijgen en brand kan veroorzaken als nabijgelegen gebouwen stofdeeltjes bevatten.

Hydraulisch aangedreven vorkheftrucks zijn de meest populaire soort, en ze zijn het type dat het meest te zien is in magazijnen, en ook bij grote bouwprojecten.

Een hydraulische vorkheftruck werkt op zuigers die door een contragewichtsysteem worden aangedreven. Wanneer een hydraulische heftruck omhoog komt, stuurt het contragewicht een signaal naar de hydraulische pomp, waardoor de zuiger de bak omhoog trekt.

De hydraulische pomp levert de hydraulische energie, die de bak op en neer duwt, zodat het materiaal kan worden geladen en gelost.

Info over heftrucks

Kennisgeving over Heftrucks

Wat kunnen we nog vertellen over heftrucks en vorkheftrucks.

Sommige trucks hebben een groter hefvermogen dan andere, terwijl grotere en hogere variëteiten over betere hark- en kantelmogelijkheden beschikken. Om de hefhoogte aan te passen, hebben hydraulische trucks een hydraulische cilinder nodig die handmatig kan worden versteld.

Voor iedere lading is er een specifieke vorkheftruck beschikbaar.

De specifieke types zijn voorladers stapelaars, zijladers, hoogwerkers, vierwegheftrucks, terreinheftrucks, verreikers, pallettrucks, reachtrucks en orderverzameltrucks.

Meer info over heftrucks nu op www.hermans-heftrucks.be.

Tags

4-weg Reachtrucks | Advies Heftrucks | Advies Machineverhuur | Analyse Heftrucks | Betrouwbare Huurmachines Bouw | Betrouwbare Huurmachines Grondverzet | Bouwmachines Huren |